De doorstroomtoets 2026 vindt plaats tussen 26 januari en 15 februari. Het is voor veel leerlingen in groep 8 een belangrijk moment. In 2026 wordt deze toets opnieuw afgenomen en een goede voorbereiding kan veel betekenen. Het schooladvies voor de middelbare school wordt immers gebaseerd op de uitslag van de doorstroomtoets.
Hoe kun je goed oefenen voor de doorstroomtoets van 2026? In dit artikel lees je er alles over.

Wat is de doorstroomtoets?
De doorstroomtoets is een landelijke toets die aan het begin van het kalenderjaar (januari/ februari) in groep 8 wordt afgenomen. De toets meet het niveau van de leerling op het gebied van taal (begrijpend lezen en spelling) en rekenen. Het doel is om een objectief advies te geven over welk type vervolgonderwijs het beste past: vmbo, havo of vwo.
Dit toetsadvies is erg belangrijk, want het kan ervoor zorgen dat een eerder afgegeven advies naar boven wordt aangepast. Een aanpassing naar een lager advies vindt nooit plaats.
Waarom oefenen helpend kan zijn
Hoewel de doorstroomtoets geen examen is, kan een goede score bijdragen aan een hoger schooladvies. Echter zijn er meer voordelen van oefenen. Bijvoorbeeld:
- Kinderen worden in staat gesteld nog even te werken aan hun vaardigheden
- Door te oefenen laten kinderen op de toets echt zien wat ze kunnen
- Hiaten en achterstanden kunnen met oefenen nog worden weggewerkt
- Er kan voorkomen worden dat een kind te laag uitstroomt en onder niveau gaat presteren op de middelbare school
- Oefenen voor de doorstroomtoets helpt stress te verminderen en maakt kinderen eigen met de vraagstelling op de toets zelf
Wat kun je verwachten van de doorstroomtoets in 2026?
Voor 2026 zijn er geen grote veranderingen aangekondigd ten opzichte van de toets in voorgaande jaren. De doorstroomtoets wordt wederom door meerdere partijen aangeboden, zoals Cito Leerling in Beeld, IEP, Diataal, Route 8, AMN en DOE (overheidsdoorstroomtoets).
Scholen kiezen zelf welke toets zijn afnemen. Doorgaans sluiten de meeste scholen aan bij hun leerlingvolgsysteem of kiezen zij voor een onafhankelijke doorstroomtoets, zoals de Route 8 toets.
Tips om goed te oefenen
Neem jij, net als veel andere ouders, het zekere voor het onzekere en ga je met je kind voor de doorstroomtoets oefenen? Dan hebben we hieronder enkele tips voor je,.
1. Begin op tijd
Oefenen hoeft helemaal geen stressvolle aangelegenheid te zijn. Door ruim op tijd te beginnen, kun je rustig in je eigen tempo werken. Doe ook niet teveel in één keer.
2. Gebruik oefenmateriaal
Er zijn veel gratis en betaalde oefensites en boeken beschikbaar. Een absolute aanrader is het oefenboek Doorstroomtoets oefenen. Dit boek van Ruud van den Berg is, op aanvraag van ouders, speciaal ontwikkeld voor groep 8 en sluit perfect aan bij de actuele eisen van de toets. Het biedt veel oefenvragen en extra uitdaging. Het boek is overzichtelijk opgebouwd en geschikt voor zelfstandig gebruik of onder begeleiding van een ouder of leerkracht.
3. Oefen samen
Kinderen kunnen het prettig vinden met een ouder samen te oefenen. Door samen aan de oefeningen te werken zal je kind zich extra gesteund en daardoor gemotiveerd voelen.
4. Focus op zwakke punten
Merk je dat bijvoorbeeld spelling of begrijpend lezen lastig is? Richt je oefentijd dan extra op die onderdelen.
5. Zorg voor voldoende succes
Oefenen wordt leuker als een kind succes ervaart. Train dus niet alleen wat niet goed gaat, maar zeker ook wat wel goed loopt. Je kind doet succeservaringen op en die stimuleren weer om door te leren. Maak er een spel van, beloon vooruitgang en laat kinderen ervaren dat fouten maken mag – daar leer je van.
6. Boots de toets na
Oefen een paar keer in toetsvorm: zet een timer, zit stil aan tafel en werk in stilte. Dit helpt tegen toetsstress en bereidt je kind goed voor op de echte toets.
Ouders en leerkrachten: zo help je
Als ouder of leerkracht heb je een belangrijke rol. Stimuleer, moedig aan, en houd het oefenen luchtig. Vermijd prestatiedruk. Het is belangrijker dat een kind groeit en vertrouwen krijgt dan dat het per se “hoog scoort”.
Met een goed oefenboek zoals Doorstroomtoets oefenen heb je bovendien een praktisch hulpmiddel in handen om kinderen op een gestructureerde manier te begeleiden – zonder dat het saai of overweldigend wordt.

Over het oefenboek: Doorstroomtoets oefenen
Het meest gebruikte en meest complete oefenboek van dit moment is “Doorstroomtoets oefenen” onder redactie van Ruud van den Berg. Hij stelde, samen met leerkrachten en andere onderwijsprofessionals, het meest complete oefenboek samen voor kinderen in groep 8.
Wat heeft dit oefenboek te bieden?
- Honderden opgaven (meer dan 700) om te oefenen;
- Afwisselende opdrachten, zodat iedereen succes opdoet;
- Rijke teksten voor begrijpend lezen;
- Ruimte voor alle tekstsoorten en tekstverbanden (begrijpend lezen);
- Oefenen met spelling: categoriewoorden, werkwoorden, grammatica en interpunctie;
- Uitgebreid materiaal voor rekenen: alle domeinen komen aan bod
- Extra uitdaging in de dynamietopgaven (stapsgewijs moeilijkere opgaven, waarmee je vaardigheden enorm aanscherpt);
- Aandacht voor voorbereidend studeren (toepassingsopdrachten voor begrijpend lezen én rekenen);
- Voorbereiding op alle doorstroomtoetsen: Route 8, AMN, DOE, LiB, IEP en Dia.

Reacties van ouders
Veel ouders zijn je voorgegaan en hebben dit oefenboek gebruikt om hun kind voor te bereiden op de doorstroomtoets. Hun reacties lees je hieronder.

Tot slot
De doorstroomtoets 2026 is een kans voor leerlingen om te laten zien wat ze in huis hebben. Met de juiste voorbereiding – op een rustige en positieve manier – kan iedereen het beste uit zichzelf halen.
Begin op tijd, oefen gericht en geloof in je eigen kunnen. Succes!

Bestel het uitgebreide oefenboek Doorstroomtoets oefenen en oefen de doorstroomtoets voor 2026.
- Ruim 700 unieke opgaven
- Afwisselende teksten voor begrijpend lezen
- Bereid voor op spelling, begrijpend lezen en rekenen
- Geschikt voor alle doorstroomtoetsen (IEP, Dia, Route 8, Leerling in Beeld, AMN en DOE)
- Voorkom achterstanden en stress